VOG

Wist u dat? Elke vrijwilliger boven de 18 jaar een VOG heeft binnen onze club?

Scouting wil alle leden een fysiek en sociaal veilige omgeving bieden en doet er alles aan om dat te bereiken. Bij gesprekken met nieuwe vrijwilligers is het een gespreksonderwerp en binnen Scouting Academy wordt er aandacht aan besteed. Binnen de maatregelen in de preventieve sfeer is het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een belangrijk hulpmiddel. De VOG is geen wondermiddel om grensoverschrijdend gedrag binnen de club te voorkomen, maar zorgt er bijvoorbeeld wel voor dat personen die eerder in de fout zijn gegaan en daardoor bij justitie bekend zijn, niet bij Scouting aan de slag kunnen.

In het huishoudelijk reglement is de VOG-verplichting opgenomen voor alle vrijwilligers (kaderleden, buitengewone leden en stamleden), ongeacht of ze wel of niet direct in aanraking komen met jeugdleden. Dus niet alleen voor leiding, maar bijvoorbeeld ook voor bestuursleden, trainers, organisatoren, materiaalmeesters en vrijwilligers op kampeerterreinen moet een VOG worden aangevraagd.

Gelukkig is het aanvragen van een VOG gratis voor ons, dus we hebben wel de veiligheid, maar zijn hier geen contributiegeld aan kwijt. 

Goed geregeld dus!


Geschreven door: Henrike
Gepubliceerd op: 2024-03-20

Terug naar Uotha Nieuws